Prodate evroobveznice u vrednosti od milijardu dolara

Bez autora
Sep 22 2011

Srbija je na inostranom tržištu prodala evroobveznice u vrednosti od milijardu dolara, saopštio je predsednik Vlade Republike Srbije i ministar finansija Mirko Cvetković. Cvetković je izjavio da se po prvi put državna hartija od vrednosti kotira na evropskom tržištu. Jučerašnje trgovanje evroobveznicama Srbije bilo je veoma uspešno jer je potražnja bila duplo veća od ponude, odnosno dobijene su ponude u vrednosti od dve milijarde dolara. Evroobveznice su desetogodišnje, a prodate su sa godišnjom kamatom od 7,25 posto. Uspešnom prodajom hartija od vrednosti na evropskim berzama Srbija je pokazala da je zemlja koja učestvuje ne samo u robnoj već i u finansijskoj razmeni sa svetom. Velika zainteresovanost za srpske evroobveznice, i to u vreme nepovoljnih dešavanja na svetskim finansijskim tržištima, pokazala je da postoji poverenje finansijskih investitora u Srbiju i njenu perspektivu.

Prodate evroobveznice u vrednosti od milijardu dolaraSrbija je na inostranom tržištu prodala evroobveznice u vrednosti od milijardu dolara, saopštio je predsednik Vlade Republike Srbije i ministar finansija Mirko Cvetković.

Cvetković je izjavio da se po prvi put državna hartija od vrednosti kotira na evropskom tržištu.

Jučerašnje trgovanje evroobveznicama Srbije bilo je veoma uspešno jer je potražnja bila duplo veća od ponude, odnosno dobijene su ponude u vrednosti od dve milijarde dolara. Evroobveznice su desetogodišnje, a prodate su sa godišnjom kamatom od 7,25 posto.

Uspešnom prodajom hartija od vrednosti na evropskim berzama Srbija je pokazala da je zemlja koja učestvuje ne samo u robnoj već i u finansijskoj razmeni sa svetom. Velika zainteresovanost za srpske evroobveznice, i to u vreme nepovoljnih dešavanja na svetskim finansijskim tržištima, pokazala je da postoji poverenje finansijskih investitora u Srbiju i njenu perspektivu, ukazao je Cvetković.

Takođe, značaj prodaje evroobveznica je i u tome što država dobija dugoročne izvore finansiranja likvidnosti budžeta i popravlja platni bilans.

Do sada se država prodajom trezorskih zapisa na domaćem tržištu zaduživala uglavnom kratkoročno, čime je umanjivan kreditni potencijal banaka koje su najvećim delom kupovale te hartije od vrednosti.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik